marți, 5 aprilie 2011

Istoria Chinei



China este incepand cu mil.3 i.Hr.,alaturi de Egipt, Mesopotamia si India, leaganul uneia dintre cele mai vechi si stralucite civilizatii antice. La sfarsitul sec. 18 i.Hr., ia fiinta pe cursul mijlociu al Fluviului Galben( Huanghe) statul Shang  (Yin), prima formatiune statala confirmata si de descoperirile arheologice, care succeed legendarei dinastii Xia (2140-1711 i.Hr.). 

In timpul dinastiei Zhou (1066- 256 i.Hr.) regatul se destrama in mai multe state; acum se cristalizeaza limba chineza si traiesc marii ganditori, precum Lao Zi (sec. 6 i.Hr.), Kong Zi (Confucius) (551- 479) si Mo-Zi (479-381). Procesul de unificare a Chinei este realizat de statul Qin si este incheiat in anul 221 i.Hr. de catre suveranul Qinwang, care ia ca imparat  titlul de Shi Huangdi si  construieste la hotarele  de N ale imparatiei Marele Zid Chinezesc. 

Dinastia Han (206 i.Hr.- 220 d.Hr.),  adusa la putere de o rascoala taraneasca, atinge apogeul  expansiunii teritoriului si stralucirii culturale in timpul domniei  lui Wudi (140 i.Hr.-87 i.Hr.),cand imparatia se intinde din Coreea pana in Turkestan si din Manciuria pana in Peninsula Indochina; pe “Drumul matasii” infloreste comertul cu Asia Centrala si statele mediteraneene. Rascoala Taraneasca a “Turbanelor Galbene” grabeste disparitia dinastiei Han si dezmembrarea  imp. in trei state – Wei, Shu si Wu- in care se impune ca religie oficiala  budismul. 

Unitatea  imp. este refacuta in vremea dinastiei Tang (618- 907) China cunoaste o deosebita inflorire culturala, epoca in care structuri institutionale si genuri literare chineze iradiaza in  statele vecine. Dupa “epoca celor cinci dinastii”, cand imperiul se destrama, dinastia Song de N (960-1127) reuseste sa restabileasca unitatea statala si sa consolideze autoritatea centrala, bazandu-se pe un aparat birocratic educat in spirit confucianist. 

Intre 1207-79,  China este cucerita de mongoli, marele han Kubilai intemeind dinastia Yuan (1271-1368). O miscare populata ii izgoneste pe mongoli si aduce  pe tron dinastia autohtona Ming (1368-1644) care asigura tarii o epoca de prosperitate economica. Marele razboi taranesc (1628-45) condos de Li Zicheng, inabusit cu sprijin militar manciurian,este urmat de instaurarea dinastiei manciuriene Qing (1644-1912). 

In sec. 16-17 sosesc primii europeni, negustori portughezi, urmati de misionari iezuiti. In timpul domniei imparatului Gaozong (Qianlong) China cunoaste un nou varf al expansiunii sale teritoriale, incluzand Manciuria, Mongolia, Turkestanul rasaritan, acum, in 1750, intrand definitive in componenta imp. chinez si Tibetul.
 
Patrunderea puterilor coloniale pe piata Chinei pune capat in prima jumatate a sec. 19 politicii izolationiste initiale de dinastia Qing in 1757. Cele doua “razboaie ale opiumului”(1840-42 si 1856-60), purtate de Marea Britanie si Franta, obliga Chinei sa-si deschida porturile marfurilor europene. In 1850-64 se desfasoara razboiul taranesc al taipinilor, indreptat impotriva dinastiei manciuriene si a europenilor. In urma razboiului franco-chinez (1884-85), Franta isi extinde stapanirea coloniala asupra N si centrului Vietnamului, iar prinpacea de la Shimonoseki (1895), care incheie razboiul sino-nipon din 1894-1895, Japonia isi instaureaza protectoratul asupra Coreei si anexeaza Taiwanul.

Rascoala I-he tuan (a boxerilor) din anii 1899-1901 indreptata indeosebi impotriva europenilor, determina interventia militara a SUA si a sapte puteri europene (1900). Declinul dinastiei manciuriene este accelerat de ideile raspandite de Liga revolutionara fondata in 1905 de Sun Zhongshan (Sun-Yat-sen). Revolutia din anii 1911-1913 inlatura dinastia manciuriana, China proclamandu-se la 1.1.1912 republica. Destramarea puterii centrale, autonomia sporita a puterii conducatorilor militari din provincii arunca tarain haosul razboiului civil. Miscarea de la 4.5.1919 declansata de o greva a studentilor din Beijing inaugureaza un amplu current de reinoire nationala. La 1.7.1921 ia fiinta la Shanghai P. Comunist Chinez. Sun-Yat-sen, care fondase in 1912 Gomindanul (primul partid politic chinez dupa model occidental), retras la Canton, creeaza in 1921 un govern a carei conducere o preia si reorganizeaza in 1923/24, cu sprijinul consilierilor sovietici, Gomindanul si armata nationala. Aceasta, condusa de Jiang Jieshi (Cian Kai Si) reuseste in perioada 1924-28 sa-si extinda autoritatea asupra celei mai mari parti a chinei, in 1928 fiind ocupat si Beijingul. Dupa o colaborare initiala, Jiang Jieshi rupe in 1927 alianta cu Partidul Comunist Chinez (PPC). Acesta creeaza in 1927 Armata Rosie Chineza si dupa marsul cel lung (1934-1935) isi fixeaza centrul revolutionary in provincie. Shaanxi din NV tarii.Japonia declanseaza in 1931 agresiunea impotriva Chinei, anexand Manciuria, iar in 1937 al doilea razboi vizand cucerirea intregii tari , ocupand metropolele Beijing si Nanjing. 

In perioada razboiului de eliberare (1937-45) Gomindanul si PCC se deterioreaza, noul razboi civil (1946-49) se incheie cu victoria lui n Mao Zedong si cu retragerea  fortelor gomidaniste in frunte  cu Jiang Jieshi,  sprijinite de SUA, in insulele Taiwan. La 1.10.1949 este proclamata la Beijing Republica Populara Chineza (RPC), Mao Zedong fiind ales presedinte al statului, iar Zhou Enlai (Ciu Enlai) premier al Consiliului de Stat . Victoria revolutiei chineze deschide epoca edificarii societatii socialiste (realizarea reformei agrare, nationalizarea intreprinderilor, industrializarea etc.) In 1950 sete incheiat un tratat de prietenie cu URSS. Sprijinul acordat de R.P.C guvernului nord- coreean in Razboiul din Coreea (1950-53) are ca urmare condamnarea tarii de catre ONU si izolarea ei in viata internationala, o serie de state recunoscand conducerea Taiwanului ca unicul govern legitim al Chinei. Esecul campaniilor – “a celor o suta de flori” (1957), ca si a”marelui salt inainte”(1958)- slabesc pozitia lui Mao Zedong. 

Diferentele ideologice dintre R.P.C si URSS, devenite de norietate publica dupa 1960, sparg  unitatea miscarii comuniste internationale. Prin experimentarea bombei atomice (1964) si lansarea primului satelit artificial al pamantului (1970), prestigiul international al R.P.C.este consolidate. La 25.10.1971 Adunarea Generala a ONU restabileste drepturile R.P.C. la ONU si China isi reia locul printer cei cinci membri ai Consiliului de Securitate. In 1978 stabileste relatii diplomatice cu SUA, care recunosc guvernul R.P.C. ca singurul govern legal al Chinei si Taiwanul ca parte componenta a Chinei. 

Declaratia comuna semnata la Beijing la 19.12.1984 cu Marea Britanie prevede ca la 1.7.1997 China isi va exercita, dupa 155 de ani, din nou autoritatea asupra Hong Kongului.  



                                                              










http://www.referat.ro/
http://referat.clopotel.ro/ 
htttp://www.topcursuri.ro/Referate_Istorie.html

luni, 28 martie 2011

Internetul

Ce este internetul ?


Intr-o definitie foarte succinta am considera Internetul ca fiind  o retea in continua crestere de retele de calculatoare (retele locale - LAN - Local Area Network  si retele pe arii extinse WAN - Wide Area Network).


Ce poti faci cu Internetul ? In principiu exista 2 mari domenii in care acesta este folosit : 

1. Comunicare


a) Posta electronica (e-mail) prin care se pot transmite si primi mesaje

E-mail-ul sau posta electronica reprezinta cea mai utilizata si populara aplicatie a Internetului. Ea permite utilizatorilor sa comunice si sa transmita informatii altor utilizatori indiferent de localizarea geografica si de fusul orar la o viteza remarcabila, astfel incit un e-mail poate ajunge  pe cealalta parte a globului in citeva minute si chiar mai putin ! Prin e-mail se pot transmite orice tip de date (text, sunet, grafica, video) .
O adresa de e-mail va arata intotdeauna de forma nume_utilizator@adresa_calculator. De obicei numele de utilizator se poate alege, insa adresa calculatorului este data de serverul unde se gaseste casuta postala . Cele 2 parti ale adresei sunt despartite prin simbolul @ (se citeste at -la). Prima parte contine identificatorul utilizatorului dupa cum este el inregistrat pe calculatorul unde este creata casuta postala , iar a doua parte (cea de dupa @) reprezinta informatiile de identificare in Internet a calculatorului unde se afla casuta postala. De exemplu adresa ion_ion@univ.ro inseamna casuta postala  a utilizatorului Ion Ion aflata pe calculatorul univ.ro .


b) Liste de discutii (discussion lists) care permit participarea la discutii si schimburi de informatii in grupuri profesionale

Listele de discutii (mailing lists) reprezinta o forma de comunicare a informatiilor intre persoane din ce in ce mai populara . O astfel de lista contine adresele de e-mail ale unor utilizatori . Un mesaj primit pe adresa listei este difuzat automat tuturor membrilor listei.

Datorita faptului ca cea mai mare parte a utilizatorilor Internet folosesc cu preponderenta e-mail-ul, si datorita costurilor de conectare la Internet, a rezultat necesitatea de organizare a unor grupuri de discutii intre aceste miloane de utilizatori, grupuri care sa se bazeze pe o distributie selectiva a e-mailurilor. Astfel un utilizator se poate abona (de obicei gratuit) la una din listele de discutii din domeniul care îl intereseaza, urmând să primeasca zilnic (sau saptamanal - dupa cum decide) zeci de scrisori pe tema respectiva care reprezinta discutiile din grup. Aceste scrisori pot fi citite, se pot pastra sau sa li se raspunda pe adresa privata ori pe adresa grupului continandu-se astfel discutia .
Majoritatea listelor de discutii gratuite permit abonarea si dezabonarea la lista respectiva prin trimiterea unui simplu e-mail gol (adica fara sa aiba ceva scris la subiect sau in corpul mesajului) la o adresa specifica.


c) Grupuri de stiri (Newsgroups) care permit consultarea sau participarea in grupuri de stiri publice 

Grupurile de stiri (grupuri de discutii sau forumuri de discutii) reprezinta largi sisteme de comunicare prin care persoane avand diverse preocupari si pasiuni schimba informatii , discuta pe baza unor teme de interes general sau particular sau pun diferite intrebari.Majoritatea grupurilor de discutii sunt distribuite in mari retele de calculatoare si sunt cunoscute sub numele generic de UseNet , ceea ce inseamna o prescurtare a cuvintelor Users Network (Reteaua utilizatorilor). In prezent exista peste 40,000 de astfel de grupuri iar numarul lor este in continua crestere. Acest numar mare se explica prin faptul ca tematica abordata este foarte diversa cuprinzand atat teme de cultura generala cat si subiecte foarte specifice, accesibile numai unui numar restrans de utilizatori specializati.
Forumul unui grup de discutii se poate asemana cu un avizier electronic in care unii participanti pun intrebari iar altii raspund sau fac diverse comentarii la articolul initial . Toate aceste intrebari si raspunsuri formeaza un fir de discutii (thread). Orice membru al unui grup de discutii poate citi mesajele trimise de alti membri sau poate adauga propriile sale opinii printr-un nou mesaj transmis celorlalti . Pe parcurs , odata cu cresterea numarului de abonati , va creste si numarul de mesaje legate intre ele printr-un subiect comun .


d) Chat-ul care permite comunicarea on-line a 2 sau mai multi utilizatori

Este vorba de o “camera” virtuala in care intra utilizatori din toate partile lumii si discuta despre un anumit subiect (care este de obicei fie numele “camerei” (camera se numeste “canal” in argou) fie enuntat intr-un mesaj text ce apare in camera in momentul in care intrati).

Pentru a face chat, aveti nevoie de:
  • un client de chat (un program cu care sa va conectati la server);
  • adresa serverului la care vreti sa va conectati.
Unul dintre cei mai folositi clienti de chat este programul mIRC creat de Khalad Mardam-Bey. Acesta se gaseste pe majoritatea CD-urilor de la revistele despre computere sau pe internet la adresa : www.mirc.com. Alti clienti de chat sunt: CheetahChat de la www.Yahoo.com, ICQ Chat(incorporat in pachetul ICQ) si altele. Oricum, nici unul nu cunoaste o raspandire foarte mare.

Atentie ! Securitatea !

Pentru a nu primi virusi, este bine ca atunci cand primiti un fisier (apare o caseta de dialog numita DCC Send care va intreaba daca acceptati fisierul) sa acceptati doar daca persoana respectiva este de incredere. Un alt lucru important este sa nu furnizati adresa dumneavoastra reala. Adica respectivul (respectiva) ar putea fi un ucigas in serie, un piroman sau Bill Gates :-)

De asemenea, nu acceptati nici o invitatie de a va intalni undeva. Motivul este acelasi de mai sus. Indiferent cat se jura persoana in cauza, nu cedati ! Cateva crime din SUA s-au petrecut exact din aceasta cauza.

Prescurtari uzuale


Majoritatea folosesc prescurtari pentru a tasta mai rapid. Iata o scurta lista (in ordinea aparitiei probabile) :
            sal, sal re - salut
            d c - de ce
            draq - dracu’
            a/s/l, asl - age/sex/location. Adica dvs. trebuie sa le precizati
            gtg - got to go (tre’ sa plec)
            LOL - rade de se sparge
            RTFM - read the fucking manual (citeste draq manualul ala)
            BTW - by the way

Semne ce exprima emotii


            :)  Smiley. Semn de fericire
            :*  Pupici
            ;)   Face cu ochiul
            :P  Scoate limba
            :(   E suparat(a)
            :))) sau =))) > rade in gura mare
            :>   Inseamna rade smechereste spre rautacios





2. Informare prin accesul la distanta si la surse de informatii

a) World Wide Web (WWW - sau mai pe scurt web-ul)





Prin acesta se poate accesa si naviga prin paginile web care contin informatii de larga circulatie si la resurse cu ajutorul instrumentelor de cautare si a hyper legaturilor (hyperlinks) inserate in documente WORLD WIDE WEB.

World Wide Web (sau mai pe scurt spus WWW sau Web-ul) reflecta prin numele sau trasaturile sale esentiale : 

· destinat cautarii informatiei in intregul Internet (world wide = in lumea intreaga) 
· foloseste hypertextul pentru organizarea informatiei ceea ce face ca aceasta sa apara ca o pânză de păianjen (web) si care permite navigarea cu usurinta de la o pagina la alta .

Hypertextul reprezinta o metoda de organizarea a informatiei in care anumite cuvinte, marcate , sunt legate de alte documente care contin informatii aditionale despre ele. Hypermedia permite realizarea delegaturi similare la grafice, imagini, animatie, etc. Selectionarea unui astfel de cuvint (sau imagine) va avea ca efect afisarea documentului legat de cuvintul respectiv.


Web-ul reprezinta un sistem urias de informatii legate intre ele ca intr-o pinza de paianjen si care se afla pe calculatoare aflate in intreaga lume (situri web). Informatia poate fi accesata  privind paginile web care contin legaturi hypertext catre alte pagini web. Aceste pagini web pot fi accesate folosind un software special numit Browser . 


Principalele browsere existente pe piata sunt : 

· Internet Explorer (gratuit) 
· Netscape Navigator (gratuit) 




Fiecare pagina web este identificata printr-o adresa unica, care se mai numeste si URL (Uniform Resource Locator). Aceasta va fi de forma protocol://(www).gazda.nume_de_domeniu. Ea poate fi urmata in anumite cazuri de nume de fisiere.
· Protocolul este de obicei http (Hypertext Protocol) insa el poate fi si FTP (File Transfer Protocol) ori Telnet sau alte mai putin gasite.
· Particula www poate fi gasita in cadrul unor pagini, dar ea poate si sa lipseasca.
· Gazda reprezinta numele calculatorului si poate fi format din mai multe cuvinte cu punct intre ele.
· Nume de domeniu reprezinta o prescurtare din 2 sau 3 litere. La aceasta ora exista 6 nume de domenii generale (TLD - Top Level Domains) - com, org. net, gov, edu, mil (urmeaza sa se introduca cit de curind si altele noi - de tipul .pro, .info) si nume de domenii pentru fiecare tara (ccTLD's - country codes Top Level Domains) ca .ro pentru Romania, .fr pentru Franta, .ca pentru Canada, .uk pentru Marea Britanie, etc. 


b) FTP (File Transfer Protocol)) care permite transmiterea si primirea de informatii la si de la distanta 



FTP este acronimul pentru File Transfer Protocol (Protocolul de Transfer al Fisierelor) si este cea mai folosita metoda pentru transferul fisierelor , indiferent de tipul si dimensiunea acestora, de la un computer la altul, prin intermediul Internetului.





La ce foloseste FTP ?

Odata ce v-ati conectat prin FTP , puteti sa primiti sau sa transmiteti fisiere. Daca va intereseaza anumite fisiere de pe serverul gazda puteti alege optiunea download pentru a le putea transfera intr-un anumit director de pe calculatorul propriu. Daca vreti sa transferati fisiere din calculatorul dvs. pe server trebuie sa faceti upload, selectand bineinteles directorul in care se gasesc fisierele. Fisierele sunt apoi copiate dintr-un director in altul. Procedura este asemanatoare cu copierea unor fisiere dintr-un director in altul, pe un calculator. In acest caz unul din directoare se gaseste pe un calculator in Romania iar altul in SUA sau Japonia, de exemplu.

In concluzie , FTP se foloseste atunci cand :
· se transfera (upload) pentru prima data fisierele unui sit la o gazda web
· se inlocuieste un fisier sau o imagine
· se incarca (download) fisiere de pe un alt computer
· se permite accesul unei alte persoane pentru a incarca un fisier dintr-un anumit sit

Ce software este necesar ?

Pentru a va putea conecta la un server FTP aveti nevoie de un program special, numit si client FTP care sa poata lucra cu acest protocol. Un exemplu este programul FTP incorporat in Windows 95. Exista insa si clienti FTP cu o interfata grafica mai prietenoasa si care inglobeaza noile tehnologii , fapt ceea ce duce la imbunatatirea performantelor si cresterea functionalitatii acestora. De obicei , acesti clienti FTP sunt oferiti ca aplicatii shareware, dar exista si programe gratuite.

Cum se face conectarea ?

Pentru a va putea conecta la un server FTP , trebuie sa-i cunoasteti adresa. Aceasta este adresa gazdei FTP pe care ati obtinut-o la inscriere. Exista doua tipuri posibile de conectare :
· cu un nume de identificare (login) si parola (password) pentru un cont pe un server FTP
cu login anonim , folosind pentru login cuvantul "anonymous" si pentru parola, adresa de email.

Ce putem face pe internet ?

Pe internet putem face foarte multe lucruri despre o multime de informatii.
Cel mai accesat site de cautare este google. Putem cauta orice dorim, oriunde si oricand. Este foarte usor de utilizat, de aceea este accesat de intreaga lume.
Putem asculta muzica si descarca in acelasi timp. Cele mai cunoscute site-uri pe care se poate asculta muzica sunt: youtube si trilulilu. Site-urile de pe care putem scoate muzica sunt fisierulmeu, ten28 etc.
Avem posibilitatea sa vorbim cu prietenii nostrii si cu alti oameni prin yahoo.messenger, diferite chat-uri, skype etc.